Η ειλικρίνεια στην Πολιτική.

ο κ. Χρήστος Γιανναράς

ο κ. Χρήστος Γιανναράς

Χρήστος Γιανναράς. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10-1-1999.

Οι επαγγελματίες της πολιτικής [αυτοί που ταυτίζουν την διαχείριση της εξουσίας με πάσης φύσεως –κυρίως ψυχολογικές–ιδιοτέλειες] αγνοούν τα όσα θετικά θα μπορούσε να τους αποφέρει η ειλικρίνεια. Ίσως δεν υποψιάζονται τι ακριβώς είναι η ειλικρίνεια. Ότι δεν εξαντλείται στο να λες την αλήθεια και να αποφεύγεις το ψέμα. Ότι πρόκειται για ποιότητα συμπεριφοράς. Για μιαν άλλη στάση απέναντι στους πολίτες, για μια διαφορετική σχέση με τους πολίτες. Η ειλικρίνεια ελαχιστοποιεί τα προσωπεία για να υπερτερήσει το πρόσωπο: είναι μια διαφάνεια κινήτρων και προθέσεων έκδηλη όχι μόνο στο περιεχόμενο του λόγου, αλλά και στο ύφος, στη σωματική στάση, στο βλέμμα, στο χαμόγελο, στις χειρονομίες. Οι επαγγελματίες της πολιτικής την αγνοούν και ίσως δικαιολογημένα, γιατί ποτέ κανείς ανάμεσα τους δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται τα όσα θετικά θα μπορούσε να του αποφέρει [ακόμα και σε ψήφους]. Για την εμπειρία των εν ζωή σήμερα Ελλήνων τουλάχιστον η ειλικρίνεια είναι εξ ορισμού αποκλεισμένη από την πολιτική. Και για να μιλάμε με την ενάργεια των παραδειγμάτων: Ας φανταστούμε τον σημερινό πρωθυπουργό να απευθύνεται με διάγγελμα στο λαό για τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο. Δίχως προσωπείο ηγετικής επιτήδευσης, δίχως ο λόγος του να λογαριάζει πρωτίστως την αντιπολίτευση [εσωκομματική και μη] και δευτερευόντως τον πολίτη να καταθέτει τα πραγματικά δεδομένα αυτής της τραγικής εθνικής ήττας και ταπείνωσης. Να ομολογεί ότι υπήρξε σωρεία λαθών. Υπερεκτιμήθηκε η πολιτική δυναμική του εγχειρήματος, υποτιμήθηκαν οι πραγματικές αντιστάσεις που θα προέκυπταν. Τα ραντάρ αυτών των μεγάλης εμβέλειας πυραύλων θα έθεταν υπό τον έλεγχο τους μια κρίσιμη στη Μέση Ανατολή περιοχή. Και αυτό τον έλεγχο, για ένα χρόνο τουλάχιστον, θα τον ασκούσαν Ρώσοι εκπαιδευτές των ελληνοκυπρίων χειριστών. Μια τόσο άμεση παρέμβαση των Ρώσων στον συγκεκριμένο γεωστρατηγικό χώρο δεν ήταν δυνατό να την αποδεχθούν ούτε οι Αμερικανοί ούτε το Ισραήλ. Να κατονομάσει ο πρωθυπουργός τους κυρίως υπεύθυνους των λανθασμένων εκτιμήσεων και να εντοπίσει επακριβώς τη δική του πολιτική ευθύνη. Σπαταλήθηκαν εξακόσια πενήντα εκατομμύρια δολάρια, ποσό υπέρογκο για το κρατίδιο της Κύπρου. Και ήταν από την αρχή γνωστό πως ολόκληρη η δύναμη πυρός των παραγγελμένων πυραύλων επαρκούσε για την κατάρριψη μόλις είκοσι εχθρικών αεροσκαφών. Να δούμε τον πρωθυπουργό να βεβαιώνει τον λαό ότι αναλαμβάνει προσωπική δέσμευση για τη διόρθωση του λάθους. Να βεβαιώνει ότι η Κύπρος θα εξοπλισθεί με εκατονταπλάσιους, μικρότερης εμβέλειας [σαράντα χιλιομέτρων], ρωσικούς πυραύλους ΤΟR για τους οποίους ούτε οι Αμερικανοί ούτε το Ισραήλ έχουν αντίρρηση. Να προσδιορίζει χρονικά όρια για την απόκτηση αυτών των μικρότερων αλλά επαρκέστατων για την κυπριακή άμυνα πυραύλων.
Η καθαρότητα [γλώσσα, ύφος, περιεχόμενο] μιας τέτοιας ειλικρίνειας θα λειτουργούσε θετικά ή αρνητικά για το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού; Η κυρίαρχη σήμερα αντίληψη των επαγγελματιών της πολιτικής θα την απέρριπτε [ως ουτοπική και αφελή] με ειρωνική συγκατάβαση. Αλλά θα απέρριπτε κάτι που ποτέ δεν έχει δοκιμαστεί. Γι αυτό και η κυβέρνηση καταφεύγει σε φαιδρά τερτίπια δικαιολογιών που δεν πείθουν κανένα. Σε αφελή και ουτοπική, αν και απεγνωσμένη προσπάθεια να εξουδετερώσει την κριτική της αντιπολίτευσης [εσωκομματικής και μη] στο επίπεδο ψευδαισθητικών εντυπώσεων. Αγνοεί ότι και η κριτική των αντιπολιτευόμενων δεν πείθει κανέναν, παρ’ όλο που με τις θέσεις της συμφωνεί κάθε νοήμων πολίτης. Η ολοφάνερη απουσία πολιτικής ειλικρίνειας έχει παγιώσει τη δυσπιστία των πολιτών για τον πατριωτισμό ή εθνικισμό ή ελληνοκεντρισμό της αντιπολιτευτικής ρητορείας. Ξέρει ο κάθε νοήμων πολίτης ότι ένας τίμιος και ρεαλιστικός πατριωτισμός σήμερα προϋποθέτει ανθρώπινη ωριμότητα, ευαισθησία και καλλιέργεια απρόσιτη σε επαγγελματίες της πολιτικής. Η σημερινή κυβέρνηση βαρύνεται πια με την τρομακτική ευθύνη όχι μιας εθνικής ήττας και ταπείνωσης, όχι δυο, αλλά τριών: Τα Ύμια, οι S-300, η απώλεια της ελληνικότητας του ονόματος Μακεδονία. Η [εκπληκτική πράγματι] βελτίωση των δεικτών της οικονομίας και η είσοδος στην ΟΝΕ [αν και όποτε γίνει] δεν ισοφαρίζουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, το ιστορικό [ανεξάλειπτο] στίγμα της κυβερνητικής αποτυχίας στα λεγόμενα εθνικά θέματα.
Αλλά αυτό που τρομοκρατεί ακόμα περισσότερο τον νοήμονα πολίτη είναι ότι οι συγκεκριμένες καίριες αποτυχίες οδηγούν αυτοματικά στην εξουσία μια αντιπολίτευση [εσωκομματική και μη] ολότελα απαράσκευη και δίχως στοιχειώδεις ποιοτικές εγγυήσεις για την αποτροπή καινούργιων καταστροφών. Το ύφος, η πόζα, το προσωπείο της ηγετικής επιτήδευσης, οι ρητορικές θέσεις που είναι ορθές, αλλά δίχως υπόσταση και σάρκα προτάσεων συγκεκριμένης ρεαλιστικής στρατηγικής, γίνονται αφορμή φόβου. Επίκειται η επέλαση στην εξουσία ανθρώπων λιμασμένων να την απολαύσουν, επειδή αυτοματικά και χάρη στα λάθη των αντιπάλων τους “έρχεται επιτέλους η σειρά τους”.
Να τολμούσε τουλάχιστον την αγνοημένη και παρανοημένη οδό της πολιτικής ειλικρίνειας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης –ώστε να έχουμε εναλλακτική ελπίδα οι πολίτες! Να ομολογούσε με παρρησία στο λαό τα όσα πασιφανή ομολογούν κορυφαία στελέχη του κόμματος του μόλις διαγραφούν από το κόμμα. Ένας αρχηγός που εμπιστεύεται στους πολίτες το κοινό για τη σύνολη κοινωνία πρόβλημα της ανεπαρκέστατης ανθρώπινης ποιότητας και της φθοράς των στελεχών του, των νεκρωμένων αντανακλαστικών που εμπόδισαν αυτό το κόμμα να συνειδητοποιήσει ακόμα και τη λαίλαπα του παπανδρεϊκού “κοινωνικού μετασχηματισμού”, ένας τέτοιος αρχηγός θα ήταν πραγματικά φερέγγυος. Θα μας επέτρεπε να ελπίζουμε.
Η πολιτική ειλικρίνεια γεννάει ριζοσπαστική πολιτική δυναμική. Ποιος από τους πολιτικούς ηγέτες σήμερα έχει την ωριμότητα, την οξύνοια και οξυδέρκεια να καταστήσει πράξη αυτή την αγνοημένη και παρανοημένη προστακτική;

Advertisements
This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

Γράψτε ένα σχόλιο.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s